Vanliga idrottsskador

Idrott och skador är ju tyvärr något som är väldigt sammankopplade. Alla som utövar en idrott, eller för den delen bara ägnar sig åt träning i en form eller annan, kommer mest troligt att dra på sig en skada relaterat till denna idrott eller träning. Här är några av de vanligaste.

Nacksmärta

Nacksmärtor uppstår oftast genom monotona rörelsemönster och resultatet är spända nackmuskler och låsningar i nackdelen och lederna i bröstryggen. Dessa skador är vanliga i sporter som simning, tennis och cykling men de kan naturligtvis vara resultat av annat också. Det är alltid rekommenderat att man söker sig till en specialist för att få bedömning på skadan och smärtan.

Muskelbristningar

Muskelbristningar är en skada där ett antal fiber i en muskel slits av och är mycket smärtsamma. I många fall är detta inte något man kan förutse då de är resultat av påfrestningar man säkert utfört många gånger innan utan problem. Muskelbristningar kan drabba vem som helst oavsett idrott eller träning. Som tur är läker de oftast av sig själv.

Löparknä

Precis som namnet anger är löparknä något som oftast drabbar löpare och de drabbar oftast personer som nyligen börjat träna löpning och antingen springer för fort, för länge eller båda delarna. Orsaken till skadan är i regel underutvecklat muskulatur i bål- och sätesmusklerna.

Frusen skuldra

Frusen skuldra är oftast ett resultat av upprepad användning av rotatorkuffmusklerna, som sitter kring axelleden, i över-axel-rörelser som sträcker och försvagar dessa. Det är därför vanliga i sporter som simning och tennis, men även golfare drabbas av denna skada. I dessa sporter kan det därför vara bra att arbeta med förebyggande träning av dessa muskler.

Ländryggsskador

Väldigt ensidig och långvarig träning kan lätt ge upphov till en rad olika problem. I idrotter som tyngdlyftning och olika kampsporter, men även golf och tennis, kan man få ont långt ned i ryggen. Det börjar med att lederna låser sig och därefter gör även musklerna det.